14 October 2012

yakin dengan suratan takdir Allah..


bismillah..

ah, sudah. tetibe aku rase. aku ni dah maken dewasa. macam zaman kanak-kanak ribena riang gumbira tuh maken jaoh berlari-lari anak meninggalkan aku. mane taknye. sari-sari tuh. topik perkongsian ilmu memang tak lari dari topik kawen. isu kawen = isu orang dewasa. 

macam biase. kaunselor cinta tuh memang kije partime aku tanpa bayar pun. syok sebenarnye jadi kaunselor cinta orang ni. walaupun faktanye tuan diri tak penah jejak masuk alam cintan-cintun ni. tapi at least bolehlah kutip sebungkus dua bungkus tok wat bekalan mase depan.. ooppss

oh. berbalek pada tajuk. aku tertarik dengan isu sorang kawanku ini. dye dirisik si kumbang. ustaz lagi tuuh. untung lah. tapi masalahnye dye sendiri was-was dengan hatinye..

pesan aku. bab-bab hati dan perasaan ni memang susah nak wat decision. lagi susah dari nak jawab solan add math taem SPM dulu. mane taknye. bende yang tak nampak. kang silap wat keputusan. makan aty berulam jantung rebus lah jawabnye..

so, kite berbalek kembali pada Tuan Pemilik hati kita. ALLAH. buat istikharah. mintak ALLAH tunjukkan yang terbaek. andai benar dye adalah pemilik rusuk kiri kita. maka mohon supaya ALLAH permudahkan segalanye. andai dye bukan jodoh kita. minta supaya ALLAH redhakan hati kita dengan segala suratan takdirnya. insyaALLAH..

sungguh soal jodoh ni soal yang sungguh misteri. lagi misteri dari misteri nusantara. terjumpe kate-kate ni. subahanallah. ohsem !

♥ USAH BERSEDIH tatkala GAGAL membina HIDUP dengan orang yang DISAYANGI walaupun MENGENALNYA untuk beberapa LAMANYA. Tetapi , juga USAH TERLALU GEMBIRA dengan siapa yang ANDA BERKAWAN. Mungkin TIDAK SAMA dengan ATURAN ALLAH :') ♥

Allahu Rabbi. sesungguhnya hanya Engkau tempat selayaknya untuk bergantung harapan. mudahkan segale urusan dia, kamu, aku, mereka dan kita. ameen ya rabbal alamin

12 comments:

  1. Maha Bijaksana Perancangan Allah kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. subhanAllah. kita merancang. Allah pun merancang. perancangan Allah jua yang terbaek. Allah sebaek baek perancangan :)

      Delete
  2. Replies
    1. bukan stakat sarapan. dah siap dinner sakali dah. kih3

      Delete
  3. cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. terime kaseh pakjoe sudi datang terjah blog simple ni :)

      Delete
  4. dr cinta terbaik.kalau pasal jodoh ni kena minta petunjuk dari Allah la yg sebaiknya.kena solat istikharah.untuk tolong kita buat pilihan kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ttuuu dia. bila orang berpengalaman bab bab cinta beri komen. memang tak dapat disangkal lagilah. terime kaseh kak :)

      Delete
  5. Allah tidak pernah menzalimi hamba-hambanya,jika kita berasa susah,sedih atau tidak bahagia itu tanda Allah sedang menguji untuk menaikkan arjat kita di sisiNYA..wallahuaklam.. (;

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol betol. moge moge setiap ujian yang Allah hadiahkan pada kite mendekatkan lagi kite padaNya.. :)

      Delete
  6. ALLAH yg terbaik untuk kita mintak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap perkara yang terjadi datangnya dari Allah, maka Allah jualah yang ade penawarnya.. mintaklah padaNya :)

      Delete