27 March 2013

gagal dalam SPM bukan bermakna gagal dalam hidup


bismillah

ehem. mohon maap. entry ni agak ketinggalan zaman. niat ati nak tulis taem rezat SPM kluar ari tuh. tapi disebabkan keterujaan makan angen tuh lebih membuak buak. makenye entry ini hanya dapat ditaip pada hari ini. hehe

apapun rasenye maseh belum terlambat untuk ucap tahniah pada adek adek yang dapat keputusan cemerlang. untuk adek adek yang kurang cemerlang jangan plak bersedih.. ini pesanan untuk anda :

gagal dalam SPM bukan bermakna gagal dalam hidup. engat. banyak nye bilangan A dalam slip exam bukan indikator terbaek untuk memastikan anda berjaya dalam hidup. sebab ade insan yang pernah gagal dalam SPM tapi sekarang jadi insan yang berjaya. contohnya Dr. Najmil Faiz Mohamed Aris. cube bace balek kisah hidup dye. andai pasti akan teruja :D

redha. ye. setiap yang terjadi adalah suratan terbaek untuk kita. reflect balek. mungkin usaha kita kurang sebelum nih. mungkin kebergantungan kita pada Allah belum cukup ampuh sebelum nih. jadi. jadikan kegagalan kali ini sebagai pembakar semangat untuk lebih berjaya di masa akan datang. buktikan yang kita tak lemah. kita boleh berjaya macam orang yang dapat straight A berjaya..

fokus. sekarang fokus untuk masa depan. jangan terbawak bawak dengan kesedihan masa lalu tuh. plan elok elok untuk masa depan. kemudian tawakal. insyaAllah kita boleh berjaya. 

satu lagi. engat. adek adek maseh muda. jika diizinkan Allah dipanjangkan usia. maseh panjang lagi perjalanan yang perlu ditempuh. maseb banyak rintangan dan cabaran hidup yang bakal menanti. pesan akak. kuatkan semangat. jangan give up. pastikan kebergantungan kita pada Allah tiptop. apa apa pun. utamakan redha Allah dalam setiap gerak kerja kita..

moge adek adek berjaya dunia dan akhirat. bittaufiq wannajah. barakallahufikum

p/s : tahniah achik !

4 comments:

  1. gagal kita di dunia selagi bernafas berupaya lagi untuk gandakan usaha..namun andai gagal di akhirat..tiada langsung laluan untuk kembali ke pangkal jalan..tertutu sudah segala pintu untuk berpatah balik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. gagal di dunia maseh ade banyak peluang bangkit untuk dicuba. namun gagal di akhirat pastinya sebuah penyesalan yang kekal. nauzubillahi min zalik

      Delete
  2. ramaiiii je kawan2 nadia walaupun result spm tak gempak,
    hidup dorang sekarang jauh lagi gempak dari result budak spm yg gempak dulu-dulu :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. sebab hakikatnya SPM tuh hanyalah stage pertama dalam sebuah kehidupan. yang penting jangan give up !

      Delete