25 December 2012

dari dapur cik atin : acar utara


bismillah

sebab rini aku macam tak berape nak ade idea nak mengarang entry. makenye aku nak share satu resepi dengan kawan kawan sekalian. boleh?

resepi kita hari ini ialah acar utara. acar ni pestime aku makan taem aku stay kat umah squared taem wat PBS sem 1 dulu. punyer la berselera aku makan acar tuh sampaikan abes separuh mangkuk aku makan. best weh. lazat. mabeles. aku pun hape lagi. terus mintak resepi dengan mak cik..

berazam nak buat acar utara ni dah lame. tapi baru baru ini baru tertunai azam aku tuh. kih3

bahan dye sangat simple :

1. timun batang
2. sengkuang
3. nenas
4. kacang tanah
5. gula
6. sos pencicah

cara buat dye sangatlah simple kuasa dua. potong timun batang dan sengkuang juga nanas. satukan dalam bekas. campurkan kacang tanah yang dah ditumbuk. jangan blend taw. sebab nanti dye hancur sangat tak best. lepas tuh masukkan gula. last skali masukkan sos pencicah tuh. sukatan untuk semua bahan adalah sesuke hati dan sesedap rasa..


ni hasil acar yang aku buat baru baru ni. rase dye tak berape same dengan yang aku makan kat umah squared. puas aku pikir nape. mungkinkah sebab aku buat tuh dengan kekurangan kaseh sayang? pikir punyer pikir. akhirnye aku sedar aku lupe taruk nenas. lepas tuh sos dye plak macam kurang. tak pe. pestime buat memang gitu. nanti kite try lagi skali erk?

ok lah. itu je resepi dari dapur cik atin. jumpe lagi laen kali. selamat mencuba. peace (^_^)v



Read more...

21 December 2012

tahniah achik


bismillah

alhamdulillah. alhamdulillah. alhamdulillah. setiap yang terjadi itu adalah dengan izin Allah. akhirnye. setelah lima tahun penuh dengan cabaran. rintangan . tangisan. achik akhirnye selamat bergelar seorang hafizah Al-Quran. a mountain of congrates achik !

semalam selamat menyaksikan achik naek pentas untuk terime sijil tahfiz dye. cian achik. walidah tak dapat nak tengok majlis konvo achik sebab walidah still stay kat kampung skrang. hanye aku. walid dan atam je. tak apelah. doa dan restu walidah pun dah cukup kan achik?

mase majlis tuh. tetibe sebak sangat sangat bile dengar tokoh pelajar tuh bace surah al-Luqman. sangat merdu. menusuk kalbu. siyes tak tipu. budak tuh baru je form 3 tapi dah selamat khatam 30 juzuk Al-Quran. subhanallah. kagum sangat. terengat ida cakap. hafiz Al-Quran ni adalah insan terpilih oleh Allah. beruntung sape sape yang jadi insan terpilih tuh. harap satu hari nanti aku pun tergolong dalam insan terpilih tuh :)

to my dear achik, menghafal kalam Allah itu bukan mudah. tapi anda berjaya lakukannye. sebagai kakak. siyes sangat bangga dengan anda. walaupun pada awalnye itu bukan pilihan anda. tapi engat. proses nak jage kalam Allah itu lagi susah. banyakkan mengulang. jangan bagi lupe.. insyaAllah achik boleh..

lepas abes majlis konvo smalam. gi bawak acik berjalan ke pantai. beriyer nak maen air. walaupun mase tuh hujan. tapi tak pe lah. raikan permintaan orang yang dirai. :p sepat jugak singgah di rumah sakinah and amani. setelah beberape tahun. akhirnye dapat jumpe jugak dua keluarga angkat ni. borak punyer borak. sempat la dapat sepeket due peket tips nak memilih suami. eh? 

Read more...

17 December 2012

makna disebalik emel..


bismillah

"weh. ko ni bajet alim je an? siap taruk emel anti anti dosa bagai"

terkedu =.=

hello my dear friend, antidorsal is not equal to antidosa. atau dalam erti kata yang laen DORSAL sangat berbeza maksudnye dengan DOSA. ejaan pun dah laen. mohon alert !

meh nak explen meh..

lupe plak bile start gune emel miracle_antidorsal@yahoo.com.my. tapi if i'm not mistaken. emel tuh dibuat taem tuh aku tengah mengalami saat saat gelap dalam kanvas kehidupan aku. tapi tak pe. aku anggap tu salah satu ujian dari Allah yang menguatkan aku.. 

so. perkataan miracle tuh aku pilih sebab ianya bermaksud keajaiban. yang mana aku sentiase mengharapkan keajaiban dalam kehidupan aku. aku selalu pegang tiada bende yang mustahil dalam hidup ini dengan izin Allah. kunfayakun

then. antidorsal plak. dibahagikan kepada dua bahagian. anti tuh aku rase budak tadika pun taw maksud dye an. "ish. aku anti betol dengan orang yang mungkir janji ni" . so, anti tuh lebey kurang bermaksud pantang lah bagi aku.

perkataan dorsal ni plak aku jumpe dalam buku mane ntah. *oh, lupe lagi !* mase tuh aku memang tengah down. so, salah satu cara aku nak up balek aku kene dapatkan motivasi. salah satu care dye dengan bace buku. sebab aku percaye ape yang kita bace akan mempengaruhi pemikiran kita. so, tengah tengah belek buku tuh aku jumpe lah word "dorsal" ni. if i'm not mistaken. dorsal ni asal dari perkataan greek. maksud dye belakang..

so, klu word "anti = pantang" dan "dorsal = belakang" digabung. maka terhasillah. pantang ke belakang. nak dihuraikan lagi. maksudnye begini ye murid murid sekalian :

hidup ini adalah sebuah perjalanan. dan semalam merupakan sebuah memori. yang mane kita dah tak mampu nak ubah. walau hitam ke puteh ke. ia dah selamat bungkus jadi memori. jadi walau sepahit mane pun kisah semalam kita. kita tetap kene teruskan berjalan. dan jangan berpaling ke belakang lagi.. ok. get it?

oh yer. emel ni adalah emel tidak rasmi. untuk urusan rasmi or kerja boleh la gune emel ni. reezza_chlorophyll@yahoo.com.my. sekian. terime kaseh :)

Read more...

16 December 2012

cabaran taip tanpa backspace/delete ape2


bismillah.

okey. entry ni ditujukan khas buat sahabat baik aku munbulan a.k.a munira anuar. kemaen ag dye suh aku sahut cabaran dye ni. siap mentionmemtion*cis. dah ade silap satu* name aku lagi kat entry dye tuh. terharu okey. terharu.. aku sebenarnye tak tahu nak tulis ape. tapi yang pastinye aku nak taip denagn penuh hati hati sebab tak nak bagis salah. ok. nampaknye. maken banyak salah ejaan disitu.. ha3

aku rase aku dah taw nak tulis ape. aku nak tulis pasal budak ni. budak mun. aku kenal budak ni. seingat aku. aku start kenel dye kat blog dye. ni la bagusnye alam maya. lepas tuh. ditakdirkan pestime kami jumpe kayt surau. *punyer lah suci tempat perjumpaan kami*. aku atk engat sape tegur sape dulu. tapinye itulah pestime kami berborak.

lepas tuh. start dari situlah kami maken kerap plak lepas sesame. aku ngan dye ni memang tak boleh lepak sesame. normal la klu lepak 4 jam. macam macam bende yang kami borak. klu dye tak datang bilik aku. aku yang datang bilik dye. penah skali tuh kiteorang lepak sesame sampai pagi. tengok tengok dah pukul 5 pagi. ish3. bile dipikirkan balek,. dasyat jugak kiteorang ni. tapi nak wat gone. asal jumpe je bnayk plak ceritenye.. ha3

satu lagi. budak mun ni jugak yang selalu jadi mangse aku. disebabkan aku ni ade masalah mengantuk dalam kelas sokmo. makenye. asal aku ngantok je meang aku akan mesep mun. tak kesah la klu taem tuh lecturer dup ngajor depan pun. lepas tuh mulelah dup sengih sorang sorang. si mun ni pun satu. ade je idea pelik pelik dye nak suh aku ilang ngantok. tapi sebenanrnye dye tak sedar yang dye tuh adalah ubat ngantok aku (mun, sile terharu dengan ayat ni :P )

satu lagi. bende pelik yang aku penah wat dengan dye. kiteorang pernah bergayut dengan telepon even mase tuh kiteorang same same kat ostel je. aku tak engat lame mane. tapi lame la jugak. taem tuh aku tengah sedey sebenarnye. sebab malas nak berjalan. jadi manfaatkan lah phone an.. ha3

oh yer. dye nih jugak pernah mneg-terharu-kan aku. taem tuh aku tengah menabahkan hati sebab tak balek rayer kat umah an. rayer adidiladha a.k.a rayer haji taem tuh. dye lah yang bersusah payah tepon aku. bergayut kejap. at least dapat la ilang kejap rase sedey tuh.. he3

klu aku nak tulis belake moment moment kami berdua. meang sampai esok pun tak abes. tapinye aku rase ni je lah. cebisan kecil moment moment persahabatan kami. moge Allah merahmati persahabatan kami. dan moger persahabatan kami kekal hingga syurga. sayang ko mun. ukhwah fillah..untung sape dapat mun ni. he3. tapinye mun ni dah berpunyer. harap maap jejake jejake idaman malaysia sekalian. kih3

# lepas disemak semak. rupenye banyak jugak kesalahan kesalahan dalam entry ini. mohon pade guru bahase melayu tidak memarahi saye yer. he3



Read more...

06 December 2012

salam yang tidak wajib dijawab


bismillah

assalamualaikum warahmatullahi wabaraka tuh

petang tadi. lepas makan mee celup bersama famly terchenta. makanya berlepak-lepak lah sambil sambil merehatkan perut yang bersusah payah mem-proses makanan yang selamat masuk ke dalam ruang perut..

terdengar perkongsian ringkas dari ustaz Abu Hassan Din al-Hafiz (if i'm not mistaken la). beliau bercakap tentang salam yang tidak wajib dijawab. kesemuanya ada empat ye kawan kawan. meh nak share..

1. salam yang diucapkan oleh imam ketika solat..
maksudnye imam beri salam lepas tahiyat akhir. makmum solat yang dengar imam bagi salam tak wajib jawab salam tuh. salam yang diberikan tuh sebenarnya salam untuk makhluk laen. if makmum still jawab salam tuh boleh batal solat..

2. salam yang diberikan oleh orang bukan Islam..
kita tak wajib jawab salam yang diberikan oleh orang yang kita benar benar yakin dye bukan Islam..

3. salam yang diberikan di akhir ucapan.
maksudnye. katakanlah seseorang ni punyerlah syok dup bagi ucapan kat depan orang ramai. lepas tuh lupe nak bagi salam di awal ucapan. (excited sangatlah tuh dapat bagi ucapan). tetibe kat akhir ucapan tuh dye baru terengat yang dye tak bagi salam. dye pun akhirilah uacapan dye dengan lafaz salam. ok. salam yang dye berikan ni kita tak wajib jawab. get it?

4. salam yang dipermain-mainkan
begini. katekanlah si perempuan ni dup berjalan jalan menikmati keindahan alam diwaktu petang. tetibe lalu kat depan pemuda pemuda yang konon hensem (lah sangat). then macam beselah. pemuda pemuda yang berlagak hensem ni sajelah nak test market. dye pun kate "assalamualaikum cik adik manis, tak jawab dosa. jawab sayang". ok. salam ni tak wajib kite jawab yer..

ok. itulah saje perkongsian ringkas pada malam ini. moge ade manfaatnye.. :)

Read more...

21 November 2012

18 November 2012

Anak muda Palestin Vs Malaysia


bismillah..

sedikit perkongsian.. Situasi di bawah tidak menggambarkan Pemuda di Malaysia secara total, cuma sebahagian kecilnya sahaja. Namun, ia masih boleh digunakan untuk kita sentiasa berMUHASABAH.

Pemuda di Malaysia, pukul 10 pagi masih enak tidur di atas katil. "Hari minggu, malas nak buat apa. Bukan hari-hari boleh tidur lama macam ni."

Pemuda di Palestin tidak tidur semalaman menanti ancaman demi ancaman daripada pihak Zionis dari udara dan darat.

Pemuda di Malaysia bangun pagi buka tudung saji sambil mengeluh, "Balik-balik roti canai. Takda makanan lain dah ke dalam dunia ni?"

Pemuda di Palestin memilih untuk berpuasa kerana bantuan makanan yang dihantar kepada mereka disekat oleh tentera Zionis.

Pemuda di Malaysia keluar dari rumah dana apabila ditanya oleh ibunya, "Mahu ke mana tu nak?" Jawabnya, "Ah..sibuklah mak ni. Orang nak pergi mana suka hati orang lah."

Pemuda di Palestin, saat keluar dari rumah mengucup tangan ibunya memohon restu untuk keluar berjihad kerana bimbang itu kali terakhir dia menatap wajah ibunya.

Pemuda di Malaysia memberontak, "Kenapa aku dilahirkan dalam keluarga macam ni? Nak buat apa semua tak boleh. Aku benci mak aku benci ayah!"

Pemuda di Palestin merangkul erat jasad ibu, ayah dan saudaranya yang tidak bernyawa. Kini dia tinggal sebatang kara kerana semuanya telah terkorban dibunuh tentera Zionis.

Pemuda di Malaysia sibuk menghisap dadah dan merempit di malam hari. Macam ni baru darah muda! Usia masih muda, masa inilah nak enjoy!

Pemuda di Palestin, sejak dari kecil diasuh agar tidak sesekali takut dengan ancaman bom, peluru senapang dan senjata. Usia muda mereka digunakan untuk mempertahankan keluarga dan tanah air daripada perampas Zionis.

Ketika kita sedang diuji dengan pelbagai ujian yang dirasakan berat. Mereka di sana diuji dengan kehilangan nyawa, kesakitan dan penderitaan yang lebih dahsyat.

Luangkan masa untuk sama-sama berdoa agar mereka diberikan kecekalan dalam memperjuangkan kalimah tauhid Allah ini. Allahuakbar!

# mukabuku
Read more...

13 November 2012

fikir fikir mati. kerana mati itu pasti


bismillah..

"eh eh, pokok ni dah tak berbuah ke?"

"a'ah, dah lame dah tak berbuahnye. tunggu mase nak mati je ttuh"

uurm. tunggu mase nak mati? lepas mati tebang? itu riwayat hidup sebatang pokok. bagaimane dengan riwayat hidup seorang manusia?

sentap !

manusia. dilahirkan dengan penuh ketabahan oleh seorang ibu. dibesarkan dengan penuh kaseh sayang. dari seorang baby comel --> kanak kanak riang --> remaja aktif --> dewasa matang --> tua emas --> MATI

itu kitaran normal. tapi ade je yang kembali ke alam sane tanpe sempat abeskan kitaran normal itu. ajal maut tidak mengenal usia kan?

lepas kita mati. bagaimana dengan kehidupan selepas mati kita?

dalam sehari ade 24 jam. tapi berape saat yang kite terfikir tentang mati? tentang persiapan kita menghadapi mati? tentang kehidupan kita selepas mati? oh. jarang kan? kita sangat seronok menjalani hari hari kita di dunia sementara hingga sering kali lupe kehidupan akhirat yang kekal abadi..

kita sering doakan semoga diberi pengakhiran kehidupan yang baek (bace : husnulkhotimah). tapi berape banyak usaha kite ke arah itu? pernah terbace dalm buku (lupe plak buku mane). katenye. kita biasenye akan dimatikan dalam keadaan yang kita biase lakukan. means, klu kite suke merempit. kemungkinan kite akan dimatikan ketike sedang merempit. (nauzubillah) klu kita suke beriktikaf di dalam masjid. kemungkinan kita akan dimatikan ketika sedang beriktikaf di dalam masjid (ameen. insyaAllah)

fikir fikir mati. kerana mati itu pasti. kurangkan bicara hati. banyakkan bicara mati !

# entry ini ditulis selepas tuan tanah bangkit dari mati sementare (tido). hehehe






Read more...

12 November 2012

antara keperluan dan keinginan


bismillah..

beselah kalau ujung ujung taon ni an. jari tuh laju je klik klik kat website website book publisher. (bace : ujung taon adelah mase yang sesuai untuk borong buku sebab banyak sale) kih3. disebabkan hlovate tak kluarkan novel terbaru. makenye website jemari seni memang terselamat la dari diterjah..

destinasi website yang jadi sasaran baru baru ni adalah portal PTS.com. selongkar punyer selongkar. jumpelah beberape buku yang menambat hati ni an. amper amper je nak klik 'add to cart'. twink twink . eh, jap jap. betol ke aku nak beli ni?

ok. cek bajet jap. and list barang yang nak beli. aiyaaa. nampaknye ade pertembungan disitu. bermulalah persidangan antare akal dan hati. yang mane satu keperluan? yang mane satu keinginan? wooho. susah jugak nak decide. nak kene amek kire pelbagai aspek. akhirnye. sidang rakyat memutuskan supaye peng-shoping-an buku terpakse ditangguhkan ke mase akan datang sebab perlu dahulukan list yang sedia ade.. hohoho. tak pelah. tak de rezeki nak beli buku ag (=..=)

kesimpulannye. antare incik keperluan dan incik keinginan. perlu dahulukan incik keperluan walaupun memang dah maklum yang incik keinginan akan merajuk..

# terengat kate kate ustaz pahrol ahmad juoi : keperluan ditimbang oleh akal dan budi. keinginan diukur oleh nafsu dan emosi !



Read more...

11 November 2012

kualiti lagi penting dari kuantiti


bismillah

hai hai hai. selamat pagi dunia. ceyyh. bising je pepagi ni an. konon nak bagitaw dunia la yang ade orang tuh tak tido lepas subuh. kih3

haa. meh nak share satu story. ini malam tadi punyer citer. kire hot and spicy lagi la an. kisah ni terjadi bile mane kakak sulung sebuah famly (aku lah tuh) membuat aksi pem-buli-an malam tadi..

along : atam, g la amek buku kat bilik belakang tuh. boring r..

maka, atam dengan penuh ketaatan nye terus g angkut buku buku + novel novel. makanya penuh la atas katil dengan sumer bende alah tuh. tetibe alaong bersuare lagi..

along : atam. boring r. sumer nye dah bace ni.. jom maen bende laen..

atam : maen bende?

along : maen binggo nak?

atam : haaa. boleh la..

# binggo = sejenis permainan nombor nombor yang kene pangkah pangkah. tak taw la ade ag ke tak orang yang maen game ni zaman zaman canggih ni.

setelah persetujuan dicapai. makanye bermulalah aksi pertarungan antare due beradik. bertarung punyer bertarung. akhir sekali. memang telah tercatat seorang kakak tewas pade adeknye dengan kekalahan tipis. 5-6. (bace : saje je bagi chance menang) kih3

moralnye : bukan nye canggih tak canggih sesuatu game tuh. tapi mase yang kite spent together tuh yang lagi pentingnye..
Read more...

07 November 2012

kalau tidak start asah, bila nak tajam parangnya?


bismillah..

siyes. dah lame tak mencanting tulisan di blog. oh, rindu ! bukan tak sudi tapi tak yakin diri. lame sangat mencutikan diri. akhirnye memakan diri !

kengkadang tuh idea datang je jengah kotak hati tapi entahlah. rase tak yakin nak menaip bile buat ayat satu perenggan tapi rase macam terabur semacam. adoyai.. last last tangan laju je tekan butang pangkah. layan facebook dan tweeter la jawabnya.. (^__^)v

tapi tadi. tengah baring baring sambil jamukan otak dengan sedikit bacaan. (buku nota hati seorang lelaki : best !) terfikir satu perkara. sumernye bermula dengan rase kagum pade penulis buku berkenaan. memang beliau antare insan yang sangat dikagumi hasil tulisan dye. ustaz pahrol ahmad juoi. tulisan beliau sentiase penuh makne. buat otak terus tercerna bile menatap setiap butir kata. 

terfikir. bestnye jadi insan berbakat seperti dye. penah suatu ketika pernah berangan nak jadi penulis novel, tapi kini? rase macam maken kabur dibawa arus. woohoo. jangankan nak menulis novel. nak menaip entry di blog pun rase tak yakin semacam.. entry sebelum ini pun sebenarnye entry lame yang telah dipekasam dan dipublish lepas tengok blog macam kusam semacam. 

terfikir lagi. sampai bile nak terus diamkan diri? sampai peluang yang Allah bagi ditarik kembali? dulu kemain lagi. konon nak buat blog sebab nak asah bakat diri. sekarang. nak biar blog ni sepi begini? mase cuti ni lah mase sesuai nak asah balek skill pem-bloging-an yang maken berkarat penuh berdaki.. klu tak start asah, bile nak tajam parangnya? kan?

# terjumpa kata kata ni : menulislah dari hati !

Read more...

14 October 2012

yakin dengan suratan takdir Allah..


bismillah..

ah, sudah. tetibe aku rase. aku ni dah maken dewasa. macam zaman kanak-kanak ribena riang gumbira tuh maken jaoh berlari-lari anak meninggalkan aku. mane taknye. sari-sari tuh. topik perkongsian ilmu memang tak lari dari topik kawen. isu kawen = isu orang dewasa. 

macam biase. kaunselor cinta tuh memang kije partime aku tanpa bayar pun. syok sebenarnye jadi kaunselor cinta orang ni. walaupun faktanye tuan diri tak penah jejak masuk alam cintan-cintun ni. tapi at least bolehlah kutip sebungkus dua bungkus tok wat bekalan mase depan.. ooppss

oh. berbalek pada tajuk. aku tertarik dengan isu sorang kawanku ini. dye dirisik si kumbang. ustaz lagi tuuh. untung lah. tapi masalahnye dye sendiri was-was dengan hatinye..

pesan aku. bab-bab hati dan perasaan ni memang susah nak wat decision. lagi susah dari nak jawab solan add math taem SPM dulu. mane taknye. bende yang tak nampak. kang silap wat keputusan. makan aty berulam jantung rebus lah jawabnye..

so, kite berbalek kembali pada Tuan Pemilik hati kita. ALLAH. buat istikharah. mintak ALLAH tunjukkan yang terbaek. andai benar dye adalah pemilik rusuk kiri kita. maka mohon supaya ALLAH permudahkan segalanye. andai dye bukan jodoh kita. minta supaya ALLAH redhakan hati kita dengan segala suratan takdirnya. insyaALLAH..

sungguh soal jodoh ni soal yang sungguh misteri. lagi misteri dari misteri nusantara. terjumpe kate-kate ni. subahanallah. ohsem !

♥ USAH BERSEDIH tatkala GAGAL membina HIDUP dengan orang yang DISAYANGI walaupun MENGENALNYA untuk beberapa LAMANYA. Tetapi , juga USAH TERLALU GEMBIRA dengan siapa yang ANDA BERKAWAN. Mungkin TIDAK SAMA dengan ATURAN ALLAH :') ♥

Allahu Rabbi. sesungguhnya hanya Engkau tempat selayaknya untuk bergantung harapan. mudahkan segale urusan dia, kamu, aku, mereka dan kita. ameen ya rabbal alamin


Read more...

03 October 2012

terime kaseh awak jagakan kitew

bismillah..

nikmat yang sering manusia abaikan ialah nikmat masa lapang dan nikmat SEHAT..

dah lame tak saket teruk macam ni. mungkin banyak sangat dosanya. Allah pun turunkan ujian saket. saket kan kafarah dosa :D

simtom simtom saket dah boleh rase dua tiga ari yang lepas. dah start rase tak sedap badan. saket sane saket sini. engatkan sebab tak cukup rehat. kemudian pagi ttuh dah mule rase laen macam. gagahkan aje diri sebab pagi tuh ade pameran literasi bahasa.. tak maw miss.. punyer lah bergerak aktif sebab nak hilangkan rase saket ttuh.. ke sane ke sini memusing dalam kawasan pameran ttuhh..

sapai tengah hari ttuhh dah mule rase tak larat. sempat beli makanan tapi tak sempat makan pun.. balek bilik. haaa. mule dah.. terase saket maken menular.. tahan punyer tahan punyer tahan.. haa. dah tak mampu dah.. terus mesep rumet.. dah tak larat nak bangun taem ttuhh..

beriyer rumet berlari balek bilik lepas call i.. cian rumet i.. sapai sapai bilik panik pulak dye.. mase ttuh memang dah tak larat sangat sangat dah.. kalut dye cari ubat dan sapukan minyak angen satu badan.. terharu rase.. nak nanges pun ade. yela. terengat walidah kat rumah. sebab ttuh rutin walidah bile i saket kat umah..

maap rumet. dalam kesebukan kerja awak kene tengok tengokkan kitew plak.. maap susahkan awak.. terime kaseh jagekan kitew. sayang awak kerana Allah..<3

alhamdulillah. dah kurang siket saketnye. nak kene gagahkan diri jugak sebab banyak ag kerja nak kene settlekan.. ayuh, kuatkan diri !



Read more...

26 September 2012

ujian itu tanda sayangnya Allah..


bismillah..

ada masa Allah limpahkan kite dengan curahan ujian. sebab Allah nak lihat tahap mane keimanan kite padaNya. nak menyedarkan kite betape kerdilnya kite. nak menyuburkan rase kehambaan dalam diri kita..

sungguh. ujian itu yang menguatkan kite untuk terus melangkah menghadapi kehidupan dunia.. Allah tak akan uji jika kita tidak mampu. Allah uji sebab Allah sayang.. 

# ujian itu tabiah terindah :D

Read more...

17 September 2012

farrah natiqah : pergimu tiada galang gantinya..


bismillah..

hari ini 17 september 2012. genap seminggu pemergian kau.. pemergian yang cukup memberi kesan mendalam pada diriku..

2 tahun lamenye kite berjiran. cume tahun ini kite ditakdirkan untuk berbeza aras walupun maseh menghuni blok yang same. tapi aku maseh terengat kate kate kau di awal tahun dulu

" tak ape fatin. walau kite dah tak berjiran. kau tetap jiran aku sampai bile bile "

lepak melepak dibilik kau adalah perkare biase. terjah menerjah itu juga normal. bergelak ketawa berkongsi cerite sambil melantak makanan. kengkadang bilemane malas berjalan itu mula menyinggah di dalam diri kite telefon pula mejadi mangsa. kengkadang rase macam sengal aje. bilik sebelah sebelah pun maseh bermesej juga..

kisah persahabatan kite bukan hanye dipenuhi dengan gelak tawa. kite same same berkongsi kisah duka. saling meminjam bahu dikala tangisan membasahi pipi. saling memberikan semangat dikala semangat itu maken luntur ditiup angen. saling menguatkan dikala lemah menguasai diri..

satu perkara yang aku kagum dengan engkau. kau maseh mampu tersenyum cerie di hadapan manusia walaupun sebenarnye hatimu tengah berduka. kau bijak menyembunyikan duka. perkara yang aku tidak mampu lakukan dulu. sungguh. aku belajar sesuatu dari kau. belajar tersenyum di dalam menghadapi kesusahan..

kini. itu semua hanya tinggal kenangan. kenangan indah yang akan sentiase tersimpan kemas di dalam kotak hati. walaupun jasad kau tiada lagi disini. namun. namamu akan sentiase terpahat kukuh didalam hati..

betapa aku sayangkan kau. Allah lebey sayangkan kau. tenanglah kau disana. berbahagialah kau disana. pasti kelak aku akan menyusul jua. moga moga kite akan bertemu dipintu syurga..

sungguh. Allah sebaek baek tempat kembali. yang pergi tetap akan pergi. tidak akan kembali. itulah realiti. sungguh aku tidak mampu lagi menipu diri. 

farah natiqah bt mohd basri. aku redha dengan pemergian kau. moge kau ditempatkan dalam kalangan orang beriman.. ameen ya rabbal alameen..

14 ogos 1992 - 10 september 2012. al fatihah buatmu sayang..




Read more...

05 September 2012

farrah natiqah : semoga terus kuat sayang !



bismillah

awal pagi : 29 julai 2012

"salam, fatin ada x beras dan pati kiub? aku nk wt bubur la. Huhu"

2 jam kemudian :

"ade2.. Jap ag aq anta.. "

beberapa minit berlalu :

"fatin dah ade.."

itulah cebisan mesej yang kau hantar pada pagi hujung minggu tuuh. perbualan singkat. tapi sentiase melekat dalam kotak ingatan aku. mane taknye. pade petang hari kejadian aku dapat tahu kau dibawak balek ke rumah sebelum dimasukkan ke hospital keesokan harinya. dan dari saat itu hinggalah hari ini. kau maseh disana..

farah, siyes, sapai hari ni ke-terkilan-an maseh menebal dalam diri aku. farah, aku mitak maap banyak banyak sebab tak dapat masak bubur untuk kau pagi tuuh. maap kerana mendahulukan keletihan diri berbanding kepentingan diri kau. maapkan aku..

farah, kuatkan semangat sayang. kau dah janji dengan aku kau nak bagi resepi kueh rayer yang kau buatkan untuk aku tahun lepas an. aku teringin nak makan kueh rayer tuuh lagi. kau taw kan aku kuat makan?

farah, aku dah mulakan cerpen yang kedua. kau janji dengan aku kau nak betolkan kesalahan ejaan dan tatabahasa aku kan. bangun farah. aku tunggu janji kau. aku tak de semangat nak siapkan cerpen aku..

farah, kau bebelkan aku sebab tak makan ubat an bile saket. sekarang, aku dah makan ubat farah. aku dengar cakap kau. bangun sayang..

farah, kau engat tak kata-kata ni :

"hidup itu macam pelangi.. pelangi yang sangat indah.. pelangi tu akan indah dengan senyuman kite. jadi kite kene sentiase senyum"

dulu spesis yang susah nak senyum an. sekarang, walau sedey macam manepun aku cuba untuk senyum farah. aku senyum..

farah, aku rindu senyuman kau. aku rindu nak dengar suare ko ber-chot-chet ngan aku. aku rindu kau farah.. tolong kuat. semoga kuat. dan aku taw kau kuat..

# keajaiban itu tidak mustahil. DOA dan terus berdoa..

Read more...

04 September 2012

PBS (pengalaman berasaskan sekolah) fasa dua

cekgu tenggelam dalam lautan anak murid

bismillah

alhamdulillah. dah selamat berlalu fasa kedua pengalaman berasaskan sekolah (PBS). klu fasa pertama aku pilih sk jejawi, perlis sebagai lokasinya. untuk fasa kedua ni aku pilih sk keratong (1). sekolah ni dalam daerah rompin. dari selatan kite beraleh arah ke pantai timur plak. fasa ketiga nak pilih lokasi belah mane plak yer? uurrmm

walaupun PBS kali ni hanya 4 hari, tapi pengalaman yang sangat bermakna. sangat banyak bende yang dipelajari. even tugasan sebenar berkaitan tentang cara pengajaran a.k.a pedagodi tapi honestly, kali ni aku lebey banyak belajar tentang psikologi pelajar dan nilai seorang guru kali ni..

terime kaseh pade guru besar atas kesudian menerime kehadiran kami bertiga. siap belanje makan ag. dapat duet rayer yang tak tahannye.. terharu terharu.. 

terime kaseh kepada cekgu cekgu sk keratong (1) atas segala bimbingan dan tunjuk ajar..

terime kaseh pada semua pelajar sk keratong (1) terutama pelajar pra, KKBP, 2 azam, 3 azam, 4 usaha, 4 azam, 6 usaha dan 6 maju.. kalian anak murid cekgu yang terbaek. moge kalian berjaya dunia dan akhirat.. ameen..

terime kaseh pada atok. sudi tumpangkan rumah seminggu. layanan first class. terbaek. jazakallahu khiran kathir..

terime kaseh pada kak long sudi bawak kami jenjalan meround segamat, kuantan, muadzam.. terbaek r. makan angen sampai pengsan..  memang cuti cuti malaysia betol..

terime kaseh pada kak cik. sudi jadi driver tetap kiteorang merangkap tourist guide. even baru kenal sangat peramah. rase macam dah lame kenal..

terime kaseh pade baby dan kakak. memeriahkan dan menceriakan hidup kiteorang ngan gelagat dan ragam melucukan kalian.. sayang baby and kakak kerana Allah <3

# kenangan terindah. alhamdulillah. terime kaseh Allah

Read more...

24 August 2012

cerpen 2# ; part 1

"akak, nak tanya soalan boleh" 

"errmmm " jawab aku ringkas. mate maseh lagi tajam pada pen yang laju menyiapkan saki baki nota. exam bakal menjelang tak lame lagi.

"akak pernah bercinta?"

baek aje solan itu habes dari mulut lisa. laju aje kepale aku terangkat pandang penuh kehairanan pade lisa. kening aku mula bukak gerak ala-ala ziana zain

"hai, demam ke hape lisa tanye akak solan luar silibus ni?"

"tak menjawab soalan langsung akak ni"

"tak penah. haa. napenye?" aku sambung balek tulis butir-butir huruf pada helaian kertas nota itu..

"alaa. tak kan akak tak pernah jatuh cinta kot. dah tahap boleh mengundi dah pun akak ni" memang boleh kesan nada tak puas aty lisa.

"jatuh cinta tu pernah la. bercinta belum ag. tunggu kawen dulu" nak tak nak aje aku jawab.

"ade beze ke bercinta dengan jatuh cinta?" 

"ade. beze pade bilangan patah huruf" mata aku sekilas pade muke ketat lisa. sambil terselit senyum kambing aku.

"akak. orang tanye betol--betol ni. dye maen-maen plak" 

alamak. dah merajuk budak comey ni plak. seraye mate pen aku berenti. fokus aku total pade lisa sekarang.

"ok. ape solan nisa. meh akak nak jawab dengan seriyus ni" 

"lisa tanye. ade beze ke jatuh cinta dengan bercinta?"

aku tersenyum. mate aku beralih pade sekumpulan budak lincah bermaen di padang bola. nafas panjang ku sedut. 

bersambung..

Read more...

13 August 2012

majlis khatam al-quran..

AJK yang bertungkus lumus. sayang kalian kerana Allah :D

bismillah..

alhamdulillah. dah selamat jalan majlis khatam al-quran dan berbukak pose blok mawar sesi 2012. majlis khatam al-quran dan bukak pose ni sebenarnye antare aktiviti tahunan blok. cume yang istimewanya tahun ni majlis ni melibatkan blok kediaman laen. blok anggerik, seroja dan cempaka. kirenye macam majlis khatam al-quran dan bukak pose blok kediaman pelajar wanita. 

disebabkan taem ni pelajar pelajar semesta 4 terlibat dengan PBS dan pelajar semesta 6 plak terlibat dengan praktikum. jadinya kami sebeagai pelajar semesta 2 diberi tugas menghandle majlis ini. honestly, terase agak berat amanah yang diberikan ni. mane taknye. dengan kesuntukan mase dan bebanan tugasan laen. rase macam tak terdaye. tapi alhamdulillah. syukur sangat sangat sebab ade kawan kawan yang sangat osem. semangat kerjasama yang sangat marbeles. sanggup korban tenage mase untuk pastikan sumernye berjalan lancar..

macam macam yang dilalui bagi memastikan sumernye berjalan lancar. ade yang manis. ade yang pahit. dan apa yang pastinya sumernye ade pengajaran yang boleh diambil..

dan alhamdulillah. bile tamat je majlis ni rase macam tak percaye pun ade. mane tak nye. dulu akulah orang 1st yang akan cari akal nak skip program seumpama ni. sekali Allah takdirkan untuk handle majlis ini. nak tak nak memang tak dayelah nak skipnye..

pade sumer AJK seinfiniti terime kaseh atas kerjasama yang diberikan. moge setiap gerak kerja kite dinilai ibadat disisinya. maap salah silap sepanjang penglibatan kite bersama. jazakallahu khairan kathir ^__^

Read more...

05 August 2012

harus perlu sabar


bismillah

ade masenye ALLAH pinjamkan seketika nikmat kegelisahan. supaya kita tahu nilai nikmat ketenangan.

gelisah. serba tak kena. semangat maken pudar. negatif maken menguasai diri. ALLAH. lemahnya tanpaMu..

sabarlah. kegelisahan itu akan hilang bilamane hati kite sentiase pada Allah. Allah yang berikan gelisah itu dan pastinya Allah jua yang ada penawarnye..

# harus perlu sabar !

Read more...

14 July 2012

don't judge people by their past


bismillah..

wahai budak-budak comey sumer. cekgu ade solan nak tanye. perlu kite judge orang based pade zaman silam dye?

TAK PERLU !!!!

bagus. bagus. memang tak perlu pun. lets gone be bygone. yang lepas tuh biarlah lepas. nape nak ngungkit-ngungkitnye? tak puas aty sebab dye penah wat silap? ke tak puas aty sebab kite je yang betol?

setiap manusia ade peluang same rate berubah nak jadi baek. ALLAH Maha Adil. tak ade pilih kaseh. Dalam sebuah hadis riwayat Muslim, disebutkan bahawa jika kita menghampiri Allah sejengkal, Allah akan mendekati kita sehasta. Jika kita menghampiri Allah sehasta, Allah akan mendekati kita sedepa. Jika kita datang kepada Allah dengan berjalan, Allah akan datang kepada kita dengan berlari. jadi, jangan pernah give up nak jadi baek.. Allah itu sentiasa ada untuk kita

pada manusia kat luar sane. cukup cukup sudah. cukup sudah menghasad dengki manusia laen. tak perlu lah nak ngungkit-ngungkit sangat. dari awak-awak dup ngumpat kutuk cemuh orang bagai. ade baeknye kite same-same follow dye berubah..

jangan dup judge keikhlasan orang untuk berubah. soal eklas ni soal aty. hanya diri dan Allah je yang tahu. sape kite nak nilai orang eklas ke tak?

engat. bukan mudah untuk seseorang berubah. bertubi-tubi tekanan yang datang bile tibe hidayah nak berubah tuuh. berubah tuh sendiri bukan bende mudah. inikan plak nak istiqamah dalam perubahan kebaikan. memang kadang-kadang akan terumbang ambing seketika. sebab tuh. kite kene ade tempat untuk bergantung. dan sebaek-baek tempat bergantung hanyalah pada Allah. 

don't judge people by their past. boleh an? tarik diri dulu. assalamualaikum :D



Read more...

01 July 2012

..............................


dahulu
kengkadang. aku rindukan aku yang dahulu. ramah tak kire siapa. happy tak mengira mase. suke ketawa riang teman yang begitu setia. yakin dalam segale. tiade istilah putuas asa. cukup elergik dengan tangisan.

peristiwa itu
peritiwa yang cukup buat aku jatoh tergolek. peristiwa yang pada mulanya aku anggap biase. yang pasti tiade tinggal kesan. tapi aku silap. sepurnama berlalu. akhirnye aku akur aku belum mampu melupakan segala kepedihan itu. kesakitan itu. duka itu. aku tak mampu menipu diri aku sendiri..

sekarang
jujur. aku tak suka aku yang sekarang. hanya mampu simpan bicara dalam hati. teragak agak dalam segala tindakan. senyuman hilang tercicir tertanam di bawah tanah. dikala sendiri hanya meluahkan segalanya melalui tangisan hati. hanya senyuman plastik yang mampu aku ukir. agar sekeliling tak gusar

masa depan
ya ALLAH. aku tak pernah sesal dengan segala ketentuan yang telah Engkau tetapkan buatku. aku redha dengan segalanya. ya ALLAH kuatkan jiwaku. kuatkan langkahku. kuatkan jasadku.. aku yakin Kau sentiase ade untukku..

kawan kawan
terime kaseh kalian. walau macam amane aku sorok sedih aku kalian pasti dapat hidu. sentiase ade bersama aku. sentiase sediakan bahu untuk aku. sentiase sabar dengan aku. tak jemu hadiahkan kate kate buat aku. hanya ALLAH yang mampu membalas segalanya.


Read more...

09 June 2012

jadual perlawanan euro 2012


bismillah

musim bola mendarat dengan selamatnya. maka lepas ni boleh la tengok ramai yang dup terpacak kat depan tv. tak pun lepak ramai ramai kat kedai sambil sambil minum kopi. 

nah. spesel untuk peminat peminat bola sekalian. jadual perlawanan untuk anda :

Kumpulan A

8 Jun – 11:55 malam | POLAND vs GREECE 
9 Jun – 02:45 pagi | RUSSIA vs REP CZECH 
13 Jun – 02:45 pagi | POLAND vs RUSSIA 
13 Jun – 11:55 malam | GREECE vs REP CZECH 
17 Jun – 02:45 pagi | GREECE vs RUSSIA 
17 Jun – 02:45 pagi | REP CZECH vs POLAND


Kumpulan B
9 Jun – 11:55 malam | BELANDA vs DENMARK 
10 Jun – 02:45 pagi | JERMAN vs PORTUGAL 
13 Jun - 11.55 malam | DENMARK VS PORTUGAL
13 Jun – 02:45 pagi | BELANDA vs JERMAN
17 Jun - 02.45 pagi | PORTUGAL vs BELANDA
17 Jun - 02.45 pagi | DENMARK vs JERMAN


Kumpulan C
10 Jun – 11:55 malam | SEPANYOL vs ITALI 
11 Jun – 02:45 pagi | IRELAND vs CROATIA 
14 Jun – 02:45 pagi | SEPANYOL vs IRELAND 
14 Jun – 11:55 malam | ITALI vs CROATIA 
18 Jun – 02:45 pagi | CROATIA vs SEPANYOL 
18 Jun – 02:45 pagi | ITALI vs IRELAND


Kumpulan D 
11 Jun – 11:55 malam | PERANCIS vs ENGLAND 
12 Jun – 02:45 pagi | UKRAINE vs SWEDEN 
15 Jun – 11:55 malam | SWEDEN vs ENGLAND 
16 Jun – 02:45 pagi | UKRAINE vs PERANCIS 
20 Jun – 02:45 pagi | ENGLAND vs UKRAINE 
20 Jun – 02:45 pagi | SWEDEN vs PERANCIS

** maseh berkire kire nak sokong pasukan mane. kih3

alang alang berjaga tengok bola tuh. ape salahnya solat sunat 2 rakaat dulu. tarik diri dulu. assalamualaikum :D

Read more...

05 June 2012

apa yang perlu dibuat bile rindu menjelma?


bismillah

" dia terbaring lesu dia atas katil puteh hospital tuuh. tadi nurse baru je selesai meng-inject dia dengan tusukan ubat penenang. dye meracau.. menjerit-jerit memanggil ibu dia. mungkin kerana dye rindukan arwah ibunya yang amper setahun meninggalkan dunia yang fana ini.. "

betol lah kan. rindu ni perasaan yang tak dapat digambarkan dengan kata-kata secara tepat. hanye orang yang merasainya sahaja tahu bagaimana rasanya. perit. ya. sungguh perit bile rase rindu mula menjelma. dan rindu itu biasanya terjadi sebab jarak yang terpisah. dan rindu itu akan terurai bile kite dapat berjumpe dengan orang yang kita rindu tuuh. ceeewaaahhh. dah mule letak kaki sebelah dalam alam jiwang napaknye. >,<

ok. untung orang dapat berjumpe dengan orang yang dia rindu. tapi macam mane pulak dengan orang yang memang tak kan dapat jumpe secara realiti dengan orang yang dye rindu? perit an menanggung rindu !

oh. bagi mereka. insan ini. saya mungkin ade tips yang kalian dan kite boleh gune bersama..

tiap kali rase rindu itu menjelma. titipkan al-fatihah buat mereka. moge syafaat al-fatihah itu sapai pade mereka.

tiap kali rase rindu itu menjelma. amek al-quran. sedekahkan bacaan kalam-kalam Allah pada mereka. dalam mase yang sama membaca kalam Allah itu dapat menenangkan jiwa.. percayalah !

tiap kali rase rindu itu menjelma. banyak-banyak engatkan Allah. engat. bahawa sumer ini ketentuan nya. Allah menguji kite dengan kehilangan itu. dan pastinye kita kuat untuk menghadapinya. Allah tak kan uji kalau kita tak kuat. Allah uji sebab Allah sayang. be strong !

tiap kali rase rindu itu menjelma. pejamkan mate. bayangkan detik dan saat indah anda bersama. senyum. bersyukur. sekurang-kurangnya kita maseh ade kenangan indah yang boleh dikenang !

tiap kali rase rindu itu menjelma. cepat-cepat amek wuduk. baring dan lelapkan mate anda. mane taw. mereka yang anda rindui akan hadir dalam mimpi anda. Allah taw setiap apa dalam hati kita !

tiap kali rase rindu itu menjelma. rajenkan diri bangun dipertiga malam. waktu yang sangat tenang. waktu yang sangat sesuai untuk adukan rase rindu itu pada Allah. engat. Allah yang kurniakan rase rindu itu. dan Allah jualah yang ada pengubatnya !

mungkin tips ini berkesan. dan mungkin jugak tak berkesan. tapi tak salah mencubakan? tarik diri dulu. assalamualaikum :D

Read more...

04 June 2012

cerpen #1 ; part 1

matanya bagai ditangkap merenung tajam-tajam ke arah bungkusan hitam berkilat yang kaku di atas meja studynya sejak dua jam yang lepas. befdey present dari 'bekas' kawan baeknya. antara ego dan keinginan. silih berganti di dalam dirinya. 

akhirnya, ego mengalah. penat berperang dengan keinginan yang membuak-buak bagai lahar gunung berapi. perlahan-perlahan tangannya mengoyakkan kertas hitam yang setia membaluti bungkusan itu.

"cantik " itu frasa pertama yang keluar saat matanya terlihat rahsia disebalik bungkusan hitam itu.

ah. sudah. ego mula memainkan peranan.

"alah, nak tunjuk baek lah tu, mentang-mentang dah jadi alim sekarang. dah pandai bagi kasi aku al-quran yer. nak perli aku lah tuuu"

al-quran bercover pink itu diletaknya di rak buku di sudut meja studynya. pink. warna feberetnya.

"tak sangka. engat lagi yer kau warne feberet aku"

penat bermaen perasaan. akhirnya katil yang dituju. melayakkan badan. berpaksa-paksaan memejamkan mata. menghilangkan segala kekusutan hati.

"ah, maken dewasa. maken banyak masalahnya. nak je aku suruh doreamon tuh bagi pinjam pintu masa dye. elok je aku boleh balek zaman kanak-kanak ribena aku. best wooo"

dalam berangan akhirnya matanya terpejam. membawanya jaoh ke alam mimpi. 

bersambung..

p/s : cubaan pertama menulis cerpen

Read more...

24 May 2012

perlu jadi baik dulu ke?



bismillah

semudah ABC je manusia nak judge orang an? ok. itu skeptikal orang malaysia atau skeptikal orang seluruh dunia?

kenape bile orang sapaikan sesuatu yang baek. kite mesti tolak mentah-mentah. dengan alasan dye yang menyampaikan isi itu bukan orang baek..

"ah, kau nak cakap pasal solat. baju pun pakai sendat-sendat. tudung pun pakai cukup syarat.. "

laaa. pulak dah. abes tuh. kene jadi baek dulu baru boleh sapaikan bende baek? at least dye ade kesedaran untuk sapaikan sesuatu yang baek. in fact, Rasulullah pun pesan suruh sapaikan daripada baginda walaupun satu ayat. nape kita manusia biase nak halang orang sapaikan bende baek pulak?

engat. hati manusia ni Allah yang pegang. even hari ni dye pakai terdedah sane. terdedah sini. mungkin esok pakaian dye lagi terjage dari kita. even hari ini dye lantang mencarut sana sini. mungkin esok dyelah insan yang paling lembut dalam berkata. even hari ini dye insan yang terhuyung hayang sane sini tak kenal siang malam. mungkin esok dye insan yang saban malam bangun bertahajud pada ALLAH. tak mustahil bukan?

again. sebab hati manusia Allah yang pegang.

jadi, konklusi dye. jangan memandai nak judge orang. tengok pada apa yang nak disampaikan bukan pada siapa yang menyampaikan.. pandang manusia dengan kebaikan bukan keburukan. boleh?

tarik diri dulu. assalamualaikum :D

Read more...

10 May 2012

dia juga manusia. bukan malaikat


bismillah..

oh, budak 'agama' memang kene sempurna erk? memang tak leh wat salah erk?

---------------------------------------------------------------------------------------------
note : maaflah, emosi agak kehadapan siket !

tolong jangan pernah letak ketepi. kenyataan bahawa manusia itu tidak pernah sempurna. dan kompemnye budak 'agama' pun tergolong dalam golongan manusia. dah namepun manusia. pasti melakukan kesilapan..

bile terjadinya suatu kesilapan. jangan sewenang-wenangnye mencemuh orang yang melakukan kesalahan. lagi pedehh dikaitkan dengan bende-bende peribadi.

"ah, harap je pakai tudung labuh. perangai ....... "

"cis. budak sekolah agama pun bla bla bla. baek budak sekolah biase .... "

jangan kerana nila setitik. abes susu se-tong besar rosak plak. jangan kerana sorang yang wat salah. abes sekumpulan masyarakat budak 'agama' ditomahnye. baeknye. kite mencemuh apa kesalahan yang dilakukan. bukan siapa yang melakukan kesalahan tuuhh..

engat. siapa kite nak judge orang baek ke tak. sedangkan kite pun turut bernama manusia. pasti melakukan kesilapan. mungkin kesilapan yang kita lakukan tidak ter-expose di khalayak ramai. bukan bermakne kite dah baek. tapi sebab Allah sembunyikan kesilapan kite tuh. Allah tutup aib kite. jadi, kenape kite sewenang-wenangnye nak bukak aib manusia laen?

dari dup cemuh orang tak tentu pasal. ape kate gi tolong basuh baju aku yang membukit dalam raga kaen tuh. ade gak pekdah dye. selaen isi masa lapang. dapat gak tingkatkan ke-taff-an diri anda >,<

kang, bebel panjang-panjang. dapat pulak pangkat nenek tak memasal. tarik diri dulu. assalamualaikum :D

Read more...

06 May 2012

berangan itu memang indah..


air dan langit itu sumber inspirasi tok berangan >,<
bismillah..

mata macam tertangkap merenung tajam-tajam deretan novel yang berdiri tegak di almari usang itu. tetibe je jantung terdetik kata :

"aku rase macam mahu jadi penulis novel la plak"

----------------------------------------------------------------------------------------------

inilah pekdah dye. kalau angen angan-angan mule menerjah dalam kamus hidup aku. oh, sungguhlah berangan itu sungguh ohsem. nak-nak lak operasi berangan sambil goyang kaki tu taem kije tengah tak berape nak ade. memang boleh masuk dalam list partime job unofficially.. ha3

ok. tak salah berangan sebenarnye. sebab dari angan-angan terbina impian. dari impian terbina keazaman. dari keazaman terbina kesungguhan. insyaALLAH. biiznillah. jadi kenyataan plak. sape taw an? jadi, jangan give up dari terus berangan. ooppss

oh, berangan itu sungguh indah. sebab angan-angan itu catalyst ke-kretiviti-an. tapi lagi indah kalau angan-angan itu disusuli dengan tindakan. ok. nak bercakap memang semudah memetik jari. nak boleh ke bertindak tu. memang macam siput sedut keabesan minyak kat tengah hutan la..

amek contoh budak maktab berangan nak dapat pointer four-flat-lapan-sem-turut-turut. itu memang angan-angan setinggi langit nan indah. tapi memang mustahil lah an nak dapat except kene rajen ketuk-ketuk diri nak kasi pulun esemen siap ohsem pada masenye, nak kasi UAK and exam ohsem taem menjawabnye. nak kasi ISL ohsem tersusun dalam fail. nak kasi kelas tak penah tuang. itu bukan mudah. jadi, berangan itu boleh. tapi tindakan kene selari dengan rentaknye.. setuju?

oh yer. paling petim doa. usaha banyak mane pun. kalau Allah tak izin memang tak jadi. so, jangan lupe dalam ape jua tindakan yang kite nak wat dalam kehidupan ni. kene banyak-banyak berdoa. moga ALLAH izinkan. mintak ALLAH permudahkan..

ooppss. inilah namenye bicara terabur tanpe tersusun. tapi tangan maseh gatal nak menaip. ape-apepun. terime kaseh darknour sudi layan aku berangan hari ini. ok. mase untuk tido setelah penat berangan. assalamualaikum :D

Read more...

04 May 2012

entry picisan

bila aty dah mula melayang. bukak buku lame manepun. maseh tak mampu nak hadam

bismillah..

lewat minggu ini. hati banyak gelisah dari tenang. empangan titisan jernih asyik melimpah keluar. sangat murah je mengalir laju. tak semena-mena tanpa sebab. (betol lah kate tekno. aku taklah skuat mane)

berite demi berite. pak chu operate mate. pak cik him ditahan wad muntah berdarah. teh asyik migrain. achik tertunjal dada taem latihan teak wan do. azreen terlantar kat hospital exciden petang semalam. cukup buat aku tak duduk diam. Allahu rabbi. hanya ALLAH je tempat bergantung harap.

peluang cuti tiga hari kene gune semanfaat yang mungkin. pulang rumah walaupun taw kemungkinan untuk study itu sangat  besar. tak kesah. janji dapat tengok muke mak ayah. dapat pinjam siket kekuatan.

terengat kate-kate :

3 perkara yang bila kita melihatnya akan mendapat pahala :
  1. lihat ayat-ayat al-quran
  2. lihat kaabah
  3. lihat wajah mak ayah
 minggu depan study week dah mula. tapi aktiviti macam full. merentas desa. sukan. 'konvo' BIG. campur tolak kali bahagi. ade 3-4 hari ballance tok study. mampu ke? usaha je stakat yang mampu. the rest. serah pada ALLAH. agpun ALLAH lihat pada usaha kan? bukan pada hasil...

sebelum maghrib dah sapai umah. peluk walidah kemas-kemas. rase terluah rindu. even ari-ari denga suare di hujung corong telefon. tengok muke taem berskype. tapi tak same bile dapat lihat depan-depan. dapat cium pegang tangan. Alhamdulillah..

apa ag. operasi menyakat adek-adek pun bermula. suspek utama. opkos mumtaz si budak kecik. tapi kene slow down sket la. sebab dye tengah demam.. tapi sakat tetap sakat. paling tak leh tahan. lantang je mumtaz komen tadi. "along gemuk". ceyh. gemuk gemuk ku. tetap kakak mu jua. ha3

betol lah, ujian Allah itu datang tanpa dipinta. dan nikmat ketenangan itu akan mula terase setelah diuji. terime kaseh pada kawan-kawan. sahabat-sahabat. aisyah. maira. idah. mUn. teha. che'Yah. sentiase teguh bagi semangat. sanggup tahan telinga bergayut saban malam. **siyes, kredit mengalir macam air je minggu ni

ok. sekian, entry picisan. sekadar menyapu abuk dan debu blog. :D



Read more...

20 April 2012

karnival sukan pra kuala lipis 2012


assalamualaikum sumer..

eceli. mate dah mengantuk. tapi tangan ni haa. berkobar-kobar nak menaipnye. terpakselah mate mengalah an. mane taknye. tadi petang dup bersantai-santai sambil menyelongkar kotak lappy ni. terbukak folder karnival pra. then baru terengat tak wat ag laporan kat incik blog ni an. >,<

karnival sukan pra ni eceli di anjurkan oleh PPD kuala lipis. means sumer skolah pra kat daerah lipis ni terlibat. ramai sungguh. eceli kiteorang beberapa orang dak pai ni juz sebagai pembantu je. opkos la orang petim karnival ni dak-dak unit pra sekolah. he3

karnival seawal jam 9 pagi dah start. juz ade 2 game je. netball and futsal. oh yer. 1 ag senam tari. saya terlibat ngan netball je. saya and the geng. wani. sunny and husna in charge tok padang A. kami bagi tugas masing-masing. 2 orang jadi pengadil. sorang runner. sorang penjage mase. bincang punyer bincang. saya jadi runner. agak penat. but its ok lah compare jadi pengadil. ye la. saya ni garang. kang tak de pasal-pasal ade budak nanges sebab kene marah ngan saya. kih3

mula-mula tu agak takot gak la. nak handle dak kecik ni. tapi rupe-rupenye best tol. kelakar bile tengok telatah dyorang. ade yang nanges sebab bola tak penah sapai kat tangan dye. ade tu yang ketakutan sebab saiz bola agak beza ngan saiz bola yang dyorang selalu belatih kat skolah. ade pulak yang statik je. tak mampu nak gerak sebab takot tengok ramai sangat orang. adoyai. comey sungguh la kamu budak-budak. (^__^)

alhamdulillah. karnival ni tamat dekat-dekat kul 5 gak. terus balek. sebab  penat yang amat. tak sempat pun nak join majlis penutup. sory. sory. balek bilik. belek punyer belek mukeku. waah. terkejut mak. mane taknye. hangus terbakar. memang logiklah an. berpanas terik sepanjang ari. tapi tak pe. apelah sangat dengan perubahan warne kulit klu compare ngan pengalaman manis ni an (=.=)

p/s : napak gayenye bukan stakat budak yang bersungguh benau. skali ngan cekgu-cekgu and mak bapak budak yang turut excited >,<

Read more...

18 April 2012

17 April 2012

bila rasa itu mula bertamu..


bismillah..

kehilangan mengajar aku erti rindu.

dan buat kesekian kalinya lagi. perasaan itu datang bertamu tanpa dipinta..

local D --> kopi pasta --> selawat

cukuplah. biarlah alunan zikir itu menjadi pengubat rasa itu. Allahu rabbi. terus kuatkan aku. aku mohon..

** semoga dia tenang dan bahagia disana

17042012
1121
Read more...

15 April 2012

koleksi lirik maher zain (forgive me)


assalamualaikum sumer..

alhamdulillah. home sweet home. lepaskan saki baki nafas setelah sesi drift menyiapkan esemen yang menggunung tinggi mengalahkan gunung tahan. for the pestime balek umah berlenggang tanpa buku. memang niat nak lepak sesuka aty riang gumbira dua hari kat umah ni.

ehem. ehem. cuba teka apa yang saya tengah buat sekarang? dah, tak payah nak penat-penat fikir sambil garu kepala yang tak gatal tuh. solan yang kompem tak masuk examnye. kih3

eceli, saya dalam proses ngah mendowload segale bagai lagu-lagu baru maher zain. proses menyelongkar 4shared dah tamat. ade tak jumpe 2-3 lagu. tak pe. nanti balek maktab kite sedut je ngan member-member yang ade. sedut-ing is caring an? >,<

kamu-kamu semua taw kan. maher zain dah kua album baru. tajuk dye forgive me. klu tak silap 2 april lepas kot. sebagai salah sorang fan setia maher zain. jomlah same-same kita mengumpul koleksi lagu-lagu maher zain. lepas ni nak download video-video dye plak. yelah. taem kat umah ni je la nak manfaatkan sepuas-puaskan kuasa mendownload tuh. nak tunggu balek maktab. memang hampeh lah. line macam siput utan. bb plak dah overlimit. standard musim esemen la an. **alasan yang cukup baek.

oh yer. khas buat peminat-peminat maher zain. nah. koleksi lirik tok anda semua. (^,~)


Read more...

14 April 2012

terime kaseh..


assalamualaikum sumer..

dedikasi khas ini buat semua sahabat handai. kawan mawan.

kita berjumpa kerana takdir. kita berkawan kerana kaseh sayang. kita bersama kerana hati. kita berpisah kerana cita-cita. kita kekal kerana kuatnya ukhwah. kita bergaduh kerana harga satu ikatan. tapi yang paling pentim semuanya kerana ALLAH.

bukan mudah untuk berkawan. bukan mudah untuk kekalkan. bukan mudah untuk teruskan. bukan mudah sehingga sekarang. tapi semuanya kerana ALLAH.

tanpa Dia tak mungkin sekarang terjadi satu lakaran hati, satu rahsia rasa. bagi insan yang daif. yang mempunyai sejuta maksud pada jiwa yang memahami segalanya..

terime kaseh atas segalanya. ukhwah fillah (^,~)

Read more...

12 April 2012

adat dalam berkawan..


assalamualaikum sumer..

adat berkawan. ada pasang surutnya. buat mereka yang tengah berkonflik. dengarlah ini :

kawan ini ibarat chipsmore. kadang-kadang ada. kadang-kadang tak ade. kita tidak mampu untuk pegang hati kawan kita untuk terus setia berukhwah sepanjang masa. apa yang kita mampu ialah. berikan yang terbaek sewaktu kita dengannya.

engatlah, bilamana kita memulakan persahabatan. kite kene bersedia untuk berpisah. perpisahan paling  besar adalah maut. perpisahan dua alam. mintaklah dengan ALLAH, moga ukhwah yang kita bina adalah kerana ALLAH dan kita berpisah jua kerana ALLAH.

eklaskan hati dan redha dengan apa yang berlaku. redha dengan segala ketentuan ALLAH. usah bersedeh. sekurang-kurangnya kita sudah mencipta kenangan indah bersamanya dan biarlah kenangan itu sentiasa kemas terukir didalam sudut hati..

setiap yang berlaku itu adalah yang terbaek buat kita. moga kebahagian sentiasa bersama kita. ameen


Read more...

11 April 2012

wordless wednesday #14 : airmata tangisan..


"airmata itu mahal. jangan bazirkan pada yang bukan sepatutnya"

Read more...

10 April 2012

apabila diuji..


assalamualaikum sumer..

dalam kita melangkah. terkadang diuji dengan ujian yang terasa berat sehingga kita terduduk dan menanges. peritnya terasa..

tapi ketahuilah. dan renungilah dalam diri. kerana mungkin air mata ketika itu hadir kerana Dia mahu menjahit sejadah IMAN yang kian terkoyak lantaran ada langkah-langkah yang tersasar..

semoga tabah dan tetap iman..

biarlah kita keseorangan tanpa teman. biarlah malam tanpa sinar rembulan. biarlah tido tanpa dihiasi mimpi indah..

tapi, jangan biarkan hatimu leka dan sunyi dari mengingati ALLAH..

semoga diberi kekuatan. maaf salah silap. wallahu a'lam..

nota hati : "sesungguhnya hanya dengan mengingati ALLAH hatikan menjadi tenang"
Read more...

08 April 2012

mutiara kata #10 : empat musim persahabatan..


"nilai persahabatan yang eklas. tidak akan cair pada musim panas. tidak akan beku pada musim sejuk. tidak akan luruh pada musim hujan. tetapi akan sentiasa mekar pada musim bunga "
Read more...

06 April 2012

mutiara kata #9 : orang cerdik Vs orang cuai..


"orang yang cerdik ialah sentiasa memuhasabah diri mereka dan melakukan setiap sesuatu untuk selepas matinya dan orang yang cuai ialah mereka yang mengikut hawa nafsu tetapi pada masa yang sama mengharapkan pelbagai anugerah dari ALLAH" [ HR Tarmizi ]
Read more...

05 April 2012

BIG (bina insan guru) fasa satu


assalamualaikum sumer..

AMARAN : ni entry basi yang sentiasa dipanaskan. >,<

Alhamdulillah. dah selamat menjalani satu lagu kursus wajib untuk bakal guru. B.I.G. (bina insan guru). eceli untuk kursus BIG ni kiteorang ade empat fasa. ini fasa pertama. untuk fasa kali ini. kiteorang perlu berkhemah untuk empat ari tiga malam. yang lagi bersejarahnye. kiteorang ni kumpulan pertama untuk tahun ini punyer BIG. oh, lupe plak. kami berBIG kat Nusa Camp kat Taman Negara Kuala Tahan, pahang..

nak kate banyak. xdelah banyak sangat aktiviti dye. tapi best lah. men aktiviti dye water confident, berakit and jungle trekking. LDK tu macam beselah. memang kene adelah an. (=.=)

paling suke. aktiviti water confident and berakit. maw tak nye. untuk orang yang gerunkan air macam saya. aktiviti-aktiviti air sebegini satu cabaran yang besar. tapi alhamdulillah. akhirnye dapat jugak meng-control-an perasaan gerun tu. yelah. control macho tu perlu. jadi, kene sorok dalam-dalam perasaan takot tu. kih3

dan aktiviti yang paling best. opkos la aktiviti memasak beramai-ramai. time ni memang terserlah sangatlah bakat-bakat masterchef kawan-kawanku sekalian. macam-macam resepi and skill yang ditonjolkan untuk menghasilkan menu-menu yang sangat lazat. sapaikan membuak-buak selera makan ai sepanjang dup kat sane. hasilnye, berat badan ai naek 2KG balek dari BIG >,<

kalau nak citer sumernye memang sapai ke malam. malam ke siang balek pun tak abes. sebab sangat banyak kenangan manisnye. tapi yang boleh ai katekan. kawan-kawan ai sumernye terbaek. especially group members, 6 champion. (trendmark : survival)  ^__^

last but not least, terime kaseh pada pensyarah-pensyarah. kawan-kawan. urusetia dan sumer pihak yang terbabit dengan BIG fasa pertama 2012 bagi kumpulan pertama..

** mood : nak menyiapkan portfolio BIG plak..

Read more...

31 March 2012

tanda hati itu mati..


Menurut Syeikh Ibrahim Adham, antara sebab atau tanda-tanda hati mati ialah:

1. Mengaku kenal Allah SWT, tetapi tidak menunaikan hak-hak-Nya.

2. Mengaku cinta kepada Rasulullah s.a.w., tetapi mengabaikan sunnah baginda.

3. Membaca al-Quran, tetapi tidak beramal dengan hukum-hukum di dalamnya.

4. Memakan nikmat-nikmat Allah SWT, tetapi tidak mensyukuri atas pemberian-Nya.

5. Mengaku syaitan itu musuh, tetapi tidak berjuang menentangnya.

6. Mengaku adanya nikmat syurga, tetapi tidak beramal untuk mendapatkannya.

7. Mengaku adanya seksa neraka, tetapi tidak berusaha untuk menjauhinya.

8. Mengaku kematian pasti tiba bagi setiap jiwa, tetapi masih tidak bersedia untuknya.

9. Menyibukkan diri membuka keaiban orang lain, tetapi lupa akan keaiban diri sendiri.

10. Menghantar dan menguburkan jenazah/mayat saudara se-Islam, tetapi tidak mengambil pengajaran daripadanya.

Semoga dengan panduan yang di sampaikan itu akan dapat kita sama-sama mengambil iktibar semoga segala apa yang kita kerjakan akan diredai Allah SWT.

sumber : muka buku
Read more...