16 May 2011

.::SELAMAT HARI GURU::.

"nape awak nak jadi cikgu??"

ni soalan hikmah yang lecturer cik atin tanye...and my onest answer at that time...

"saye nak jadi macam cikgu saye"

yup...again..

"saya nak jadi macam cikgu saye"

even cikgu bukanlah cita2 asal cik atin...but siyes sejak dari kecik antare orang yang cik atin kagumi adalah insan yang bername guru...mane tak nye..ce bayangkan bile cikgu masuk kelas je...beliau boleh mengajar tanpa tengok buku pun....then explen sapai kite faham...*adakah cik atin mampu menjadi seperti i2 suatu hari 6t??*..fuhhhh...

2nd...camne sorang cikgu ade idea tok sapaikan ilmu...kaedah penyampaian 2...sangat2 kreatif...sapaikan sometime still terbayang2 pe yang cikgu ajar sapai skrang...example tajuk pecahan...cikgu math cik atin taem 2...name dye cikgu zubir..dye tukau perkataan 'penyebut' jadi 'motor boat' dan 'pengangka' jadi 'buah nangka'...*adakah cik atin mampu menjadi seperti i2 suatu hari 6t??*

3rd...camne hubungan sorang guru 2 ngan anak murid dye...onest...cik atin agak cloz ngan cikgu2...esp taem skolah rendah...paling cik atin ingat cikgu BM cik atin taem 2...name dye cikgu siti hajar....even cik atin da bertaon tinggalkan zaman skolah kanak2 ribena 2...but everytime jumpe cikgu siti hajar...ayat yang slalu dye cakap...

"nilah dye anak murid saye yang suke ngat berdebat ngan saye...slagi dye tak puas aty slagi 2 berdebat ngan saye...but akhir skali mesti kalah gak"...

cikgu...miss cikgu so much la....*adakah cik atin mampu menjadi seperti i2 suatu hari 6t??*

4th...camne sorang guru 2 leh manfaatkan tanggungjawab dye 2 tok terapkan nilai2 murni dalam diri seorang plajar....yang paling cik atin engat cikgu fizik cik atin...name dye cikgu ARHO..sape2 yang terlepas klas dye sangat2 ugi...sebab dye bukan stakat mengajar ilmu je but kate2 dye..nasihat2 dye...sapaikan cik atin ngan kawan2 da anggap cikgu ARHO 2 cam ayah kiteorang...kate2 cikgu ARHO yang paling cik atin ingat..

"engatlah walau ape yang awak lakukan cube bayangkan jika diri awak yang berade kat tempat 2...contoh dye klu awak jadi pensyarah...pensyarah camne yang awak nak...then awak kene usha tok jadikan diri awak 2 seorang pensyarah yang awak nak"...

*adakah cik atin mampu menjadi seperti i2 suatu hari 6t??*

5th..camne sabarnye sorang guru 2...paling cik atin engat + terutang budi ngat2 adalah ngan cikgu chemistry cik atin...name dye cikgu radiah..sumer orang taw chem ni penuh ngan macam2 proses n name2 n bende ntah-pe-pe yang kene engat...bukan stakat kene paham je..n cik atin ni memang sangat2 fail bab2 ingat-mengingat ni...sometime 2 siap wat personal session ag ngan cikgu smate2 nak suh dye xplen camne proses segale bagai 2...yang paling tak leh blah...rini aja sok da lupe..then g jumpe ag...but yang paling cik atin tapik spring kat cikgu radiah ni...tak penah pun dye ngeluh dapat student cam cik atin..*paling wat dye TErharu taem dapat rezat SPM*...even tak dpat A tok subjek dye 2...at least dapat wat dye senyum ngat rezat cik atin 2...terime kasih cikgu...*adakah cik atin mampu menjadi seperti i2 suatu hari 6??*

klu nak citer sumernye...memang tak abes la...pe2 pun 16 MEI da sapai skali ag...and ALHAMDULILLAH...tradisi lame masih diteruskan....send message 2 all my teachers since primary skull till now...*tak pe berabes sket kot...skali staun je pun*

"SELAMAT HARI GURU PADA SEMUA GURU DAN BAKAL GURU DI MALAYSIA"


2 comments:

  1. slmt hari guru atin !! h0h0..

    ReplyDelete
  2. thanx emy !~~slmat ari plajar tok emy...he6

    ReplyDelete