17 December 2011

beza budak laki dengan budak perempuan bahagian tiga



assalamualaikum sumer..

da baca beza budak laki dengan budak perempuan bahagian satu and bahagian dua? dah? bagus bagus. jom teruskan dengan bahagian tiga pulak. oh yer, kali ni comparison antare budak laki dengan budak perempuan ni adalah merujuk pada budak kecik. why? sile bace ayat akhir sekali dalam bahagian dua. =.=

ok. kite teruskan pada point utama kita. apa yang boleh napak antare beza budak laki dan budak pompuan ni. i mean ini based pada yang napak pada anak murid ai la an. budak pompuan ni agak prepared and complete. faham?

ok ok. meh nak explen ni. prepared and complete tu maksudnye dyorang punyer pekakas lengkap. tak faham jugak? ok. gini. selaen dari buku iqra, dyorang akan bawak pencil case. dalam tu lengkap ada pensil. pemadam and pembaris. oh yer. buku tulis satu. untuk tulis jawi. hehe

beza dengan budak laki. dyorang ni sangat simple. datang mengaji bawak buku iqra je. beg besar tak yah cakap. buku iqra' je yang bawak. pencil case tak bawak plak. tak taw la bende ape ag yang dyorang sumbat dalam beg tu. memang tak de kije betol ai nak chek beg dyorang satu satu. hoho

so, kebiasaannye. memang agak ada masalah bile nak star bace iqra tu. biasenye budak laki ni kene g pinjam pensil dengan budak perempuan dulu. sebab nak wat catatan kat page yang dyorang bace tu. (catatan = dyorang tulis nombor satu sapai sepuluh. and setiap kali abes satu round bace dyorang akan tick pada nombor tu la). sebab tu kalau tengok buku iqra' dyorang agak comot sebab banyak conteng-conteng.. (",)

yang part paling kelakarnye. ade jugak antare saf-saf budak laki ni yang malas nak g pinjam pensil dengan budak perempuan.. taw tak ape yang dyorang wat? punyer la kreatif dyorang ni. kiut betol. dyorang akan gune jari dyorang je. kire macam dyorang tengah membilang la. sebelum start bace iqra' tu, dyorang akan gengam tangan. abes satu round, dyorang bukak satu jari. kalu satu sapai lima tak pe la. yang kelakarnye bile dyorang da masuk round ke enam hingga sepuluh..

juz imagine. dyorang biase bace iqra' sambil tunjuk dengan tangan. jadi bile da masuk round ke enam dyorang kene gune dua-dua tangan la an nak tunjukkan berape kali dah dyorang bace. jadi. bile ai tanye.

"awak da bace brape kali? "

dyorang akan berenti baca iqra' dan akan start kire jari dyorang. sebab dyorang ni banyak yang budak tadika. setiap kali ai tanye. dyorang akan start kire jari dyorang satu-satu. da la kire dengan nada yang kuat. seronok betol tengok dyorang semangat nak mengira. da gaye macam kelas cekgu matematik pun ada.. haha

kalau lima kali kite tanye. lima kali la dyorang akan start kire dari satu balek. padahal klu ikot logik da awal-awal tadi kan da kire. kirenye juz tambah la satu ag an? tapi tu la. name pun budak-budak. baru belajar kenal nombor. dyorang akan kire balek start dari nombor satu. comey betol. haha

ok. cukup la. da TERpanjang plak entry ni. kang tak de orang pun nak bace panjang panjang. faham tak ape yang ai sapaikan? ape? tak faham? haa. sile la bace skali lagi. kalau tak faham jugak. dun wori. tak masuk exam punyer entry kali ni. huahua..

p/s : budak budak sangat naif. sebab tu dyorang kiut comey kot. hoho




8 comments:

  1. nsb baik cite x lari tajuk lg...^^haha
    bg segeintir bdk laki beg tu la pensel case...^^hehe tp kita nmpk di situ bdk laki kreatif dan pandai cr alternatif lain kalau xde pensel...^^haha

    ReplyDelete
  2. ckup la skali je lari dr tajuk...laen kli xtaw la camne...kih3

    amboi...nak jugak menangkan kaum dye yer...he3

    ReplyDelete
  3. hehe..^^ xde lah sgt... tanpa perempuan lelaki pun x lengkap jg...^^haha

    ReplyDelete
  4. Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat akan kebesaran Allah. [ surah az-zariyat ayat 49 ] (^,~)

    ReplyDelete
  5. Hehe, cik atin ! Lama tak datang sini :(
    Erm budak laki tu kalau bawa pensil sebatang
    pun dah boleh cakap alhamdulilah, ada jugak
    yang jenis bawa diri je.. huuu

    ReplyDelete
  6. betol tu. tu la namenye ragam budak-budak :)

    ReplyDelete