25 December 2012

dari dapur cik atin : acar utara


bismillah

sebab rini aku macam tak berape nak ade idea nak mengarang entry. makenye aku nak share satu resepi dengan kawan kawan sekalian. boleh?

resepi kita hari ini ialah acar utara. acar ni pestime aku makan taem aku stay kat umah squared taem wat PBS sem 1 dulu. punyer la berselera aku makan acar tuh sampaikan abes separuh mangkuk aku makan. best weh. lazat. mabeles. aku pun hape lagi. terus mintak resepi dengan mak cik..

berazam nak buat acar utara ni dah lame. tapi baru baru ini baru tertunai azam aku tuh. kih3

bahan dye sangat simple :

1. timun batang
2. sengkuang
3. nenas
4. kacang tanah
5. gula
6. sos pencicah

cara buat dye sangatlah simple kuasa dua. potong timun batang dan sengkuang juga nanas. satukan dalam bekas. campurkan kacang tanah yang dah ditumbuk. jangan blend taw. sebab nanti dye hancur sangat tak best. lepas tuh masukkan gula. last skali masukkan sos pencicah tuh. sukatan untuk semua bahan adalah sesuke hati dan sesedap rasa..


ni hasil acar yang aku buat baru baru ni. rase dye tak berape same dengan yang aku makan kat umah squared. puas aku pikir nape. mungkinkah sebab aku buat tuh dengan kekurangan kaseh sayang? pikir punyer pikir. akhirnye aku sedar aku lupe taruk nenas. lepas tuh sos dye plak macam kurang. tak pe. pestime buat memang gitu. nanti kite try lagi skali erk?

ok lah. itu je resepi dari dapur cik atin. jumpe lagi laen kali. selamat mencuba. peace (^_^)v


18 comments:

  1. Replies
    1. sile sile. 6t boleh la share ke sini sket. kih3

      Delete
  2. sedapnya tengok. terliur la pulak..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. 6t try akak, air tangan akak lagi sedap :)

      Delete
  3. sedapppyaaaa!comeiii blog,. i likeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sile cuba kak.. he3. terime kaseh :)

      Delete
  4. nyum2..
    its looks yummy!!!
    ngaaammmmmm..
    hehehehe

    from ::Arkitek Hati::

    ReplyDelete
    Replies
    1. sile cube. sile cube.. jangan tengok je.. he3

      Delete
  5. Replies
    1. ceyh. xde misterchefnye. xlayak pun.. ha3 :p

      Delete
  6. Amboi...
    Syedap nampak...

    (^_^)Y

    Moga Allah kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau iqa yang masak. lagi sedap :)

      ameen. moga Allah redha

      Delete
  7. hihi, kekurangan kasih sayang ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah. masak ni kene dengan penuh kaseh sayang baru sedap. orang kate lah an.. he3

      Delete
  8. pehh. ni memang betul terangkat. terbaik la.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tinggi sangat pujian tuh. btw i take it as a compliment. terime kaseh :)

      Delete