17 January 2013

dari dapur cik atin : puding karamel



bismillah.

kembali lagi kita dalam ruangan dari dapur cik atin. klu sebelum ni kita kongsi resepi pasal acar utara. ari ni marilah same same kite kongsi resepi tentang puding karamael. ececeyh. berangan jadi chef kejap :p

yer. sumer resepi resepi yang aku share sumer nye resepi yang mudah dan ringkas. budak skolah rendah pun boleh wat. oh yer. berbalek pade puding karamel kite ni. cara buat puding karamel ni berbeza ikot orang. tapi cara aku ni special untuk mereka mereka yang tak berape nak rajen macam saye. 

macam biase. bahan bahan yang kita perlukan ialah :

1. telur 5 bijik
2. 1 cawan susu pekat manis
3. 1 cawan air masak
4. esen vanila
5. gula

cara buat lagilah simple. goreng (ntah betol ntah tidak istilahnye) gula dalam kuali atas dapur. agak agak dah perang masukkan dalam loyang. then. masukkan sumer bahan bahan kat atas (bahan no satu hingga bahan no empat) dalam blender. blend secukup kederat. lepas tuh masukkan dalam loyang yang dah ade gula perang tadi.. kukus selame sejam. lepas tuh tunggu sejuk sket. dah boleh makan. simple kan?



ok. ni gambar lame. tak larat nak amek gambar tiap kali masak puding. aku suke masak puding karamel ni sebab tak leceh.. sape sape tak ade kije tuh bolehlah try :)

oklah. itu je resepi dari dapur cik atin. jumpe lagi laen kali. selamat mencuba. peace (^_^)v

10 comments:

  1. bila cikatin mula jadi chef..hehehehe..alhamdulillah ilmu yang sangat berguna ni..pastinya lazat..walaupun simple tapi terbaik la..nak try..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak jadi chef betol blom layak. makenye berangan je la dulu. hehe. nanti jgn lupe try. hasilnya sile kongsikan bersame.. :)

      Delete
  2. Replies
    1. alhamdulillah. nanti akak try la buat plak :)

      Delete
  3. like like like! suka puding ni ha,,dulu buat 1st time dan menjadi,,pas tu mula nak buat selalu,,ngee

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah. senang je an nak wat resepi nih.. :)

      Delete
  4. comelnya gambar yang mula2 tu. geram aku tgk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. well. danbo mmg sentiase comel.. ha3

      Delete
  5. sis suka puding ni.lama dah tak makan

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti ade mase akak try la buat. boleh mkan dgn husband akak :)

      Delete