14 July 2013

kisah si bubur sagu


bismillah..

ini kisah taem bukak pose tadi. yelah. bukan senang nak balek umah and kumpul satu femli. dah balek macam bese lah an. saje nak bermanje dengan walid walidah.

aku : walidah, ari nih kita masak bubur sagu erk wat bukak pose?

walidah : tak de barang. nanti suruh walid beli je la kat bazar

tiba-tiba aku nampak walid amek kunci kereta dan nak keluar rumah. dalam fikiran aku walid mesti nak gi bazar tuh. nak gi beli bubur sagu. sayang jugak walid ke aku yer. dah la taem tuh hari macam nak hujan..

tak lama kemudian. walid pun sampai umah. aih. kejap nye..

walid : nah. ni sagu ada. santan ade, halba pun ade. masak sendiri. kate nak makan bubur sagu an?

aku : aiyaa. engat an gi beli bubur sagu dah siap kat bazar. rupenye gi beli barang untuk bubur sagu. sabar je la *opkos la aku cakap dalam hati je an taem nih*

maka, aku dengan separuh hatinya masak lah bubur sagu ala ala amatur.. maka, jadilah sebagaimana gambar di atas. nampak ak bubur sagu aku warna ape?

biru + pink !

opkos la. tu kan warne feberet aku. dah aku yang masak. warne pun opkos la ikot kepale aku. kih3

nah, resepi ringkas dari aku. sape nak try tuh boleh la :)

Bahan :

1. sagu
2. santan
3. halba
4. sedikit garam
5. sedikit gula
6. daun pandan

Cara Nak Buatnya
rendam sagu tuh dalam air panas sebab nak kasi sagu tuh kembang. sebelum tuh bilas sagu tuh bawah air. jangan beriyer sangat nak membilas tuh. cukup sekadar lalu bawah air je..

lepas tuh tinggalkan si sagu tuh. kite concentrate pade santan. masukan santan dalam periuk yang ade atas dapur. bukak api and kacau. jangan berenti kacau taw. kang santan tuh pecah dah tak lawa and sedap rase dye. lepas tuh masukan sedikit gula, garam.

bila santan dah mendidih. masukan sagu yang dikepal kepal. kalau rase malas nak kepal sagu tuh gune je sudu. tapi rupe dye tak lawa la. macam yang aku punyer tuh..

last skali masukan halba ngan daun pandan. daun pandan tuh nak kasi bubur tuh wangi siket.. dah menggelegak tuh angkat masuk dalam mangkuk and nah, siap untuk dimakan

sekian, resepi ringkas dari dapur cik atin. renung renungkan dan selamat mencuba !

12 comments:

  1. amboi. dapur cik atin pulak..kalah chef wan..hihikk

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku ni taraf amatur je mun. chef wan tuh dah masuk taraf otai otai.. kih3

      Delete
  2. Tok royak ke sapa mak gurunya. Kite make warna pink ye..biru dok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oops. lupe pulak nak kreditkan nama mak gurunye. okey, perhatian, pemantau pada hari berkenaan adalah puan walidah. naseb bek tak wat warne hijau klu dak lagi cepat abes.. kih3

      Delete
  3. cantik colour tu..meriah.. :) akak pun suka makan sagu rendang denga santan+gula merah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo. geng la klu gitu. ha3

      akak letak jugak erk gula merah? bleh try la wat laen kali.. :)

      Delete
  4. isk.. terliur pulak... happy fasting in Ramadhan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha3. jangan berbukak plak kak. he3

      same goes to you. happy fasting in ramadhan :)

      Delete
  5. wahh...comel giler kaler sagunya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengkiu. tengkiu. feberet kaler saye tuh kak.. he3

      Delete